Home > Mala škola elektronike

Mala škola elektronike

 

NOVO IZDANJE U PRIPREMI

Osnova ove knjige je nastala pre 45 godina, aprila meseca 1964. godine. Prvo izdanje “Male škole elektronike” je izašlo 1966. godine.
Pred Vama je 6. izdanje, petog dela, kompletno iznova urađeno, na 542 strane u punom koloru, kako bi početnicima u elektronici, a i onima koji imaju neka osnovna znanja, na što jednostavniji način objasnili kako se neki uređaj sklapa i kako to funkcioniše.

Trudili smo se da Vam bez previše suvoparne teorije pomognemo da savladate osnovne zakonitosti u elektronici. Težili smo da Vam kroz praktične primere, uz dosta slika i plastičnih objašnjenja predstavimo ono što čini elektroniku i elektronske uređaje.

Elektronika je kao što znate, ozbiljna i složena nauka i ovo je samo sažet prikaz osnovnih pojmova, koje Vam savetujemo da savladate. Nakon toga, nećete se naći u situaciji da Vam tekst koji čitate zvuči potpuno strano i nerazumljivo.

Počećemo od “Jedinica električnih veličina”, onih osnovnih koje se pojavljuju i u našim kompletima delova. Nakon toga, kroz “Čitanje šema” upoznaćete grafičke simbole kojima se crtaju električne šeme, kako biste mogli da prepoznajete i razlikujete komponente na njima.

U poglavlju “Osnovne elektronske komponente” se govori o otpornicima, kondenzatorima, diodama, tranzistorima, itd. Možemo reći da je ovo poglavlje veoma važno, jer ćete nakon njega bolje razumeti rad raznih elektronskih uređaja i samih kompleta delova koje kasnije opisujemo.

Nakon toga, slede poglavlja sa dva najbitinija i neizostavna zakona vezana za elektroniku - “Omov zakon” i “Kirhohovi zakoni”.

Sledeće poglavlje je “Vezivanje kondenzatora, otpornika, baterija i dioda” u kome se govori, kao što sam naziv kaže, o vezivanju pojedinih komponenti u red (seriju) ili u paralelu, sve uz upotrebu ranije pomenutih zakona.

Poglavlje “Upotreba multimetra” govori o upotrebi jednog od najbitinijih alata jednog elektroničara. Tu ćete naučiti kako se koristi multimetar, kako se mere naponi, struja, otpornost.

Zatim sledi poglavlje “Lemljenje”, iz koga ćete saznati kako da pravilno zalemite komponentu na štampanu pločicu. Ovo je takođe, veoma važno poglavlje jer bez dobro savladane tehnike lemljenja, nećete moći da očekujete dobre rezultate pri sklapanju kompleta.

Izgled i polaritet najčešće korišćenih komponenti” je poslednje poglavlje iz ovog uvodnog dela i u njemu se nalaze skice i raspored izvoda osnovnih poluprovodničkih elemenata koje koristimo prilikom izrade kompleta delova. Kao što ćete kasnije videti, kod većine elektronskih komponenti nije svejedno kako ih okrenete na štampanoj pločici, njihovi izvodi imaju različite funkcije i zato se moraju ispravno postaviti.

Zatim imamo još jedno poglavlje posvećeno opštim uputstvima o sklapanju naših kompleta delova pod nazivom “Kako se sklapa komplet delova”.

Nakon tog uvodnog dela. pred Vama se nalazi prikaz 128 različitih kompleta delova. Oni su razvrstani po svojoj funkciji i nameni u posebna poglavlja po sledećem redosledu: “Za početnike i najmlađe”, “Za kuću”, “Za telefon”, “Za Vaš automobil”, “Pojačavači”, “Predpojačavači”, “VU metri”, “Audio mikseri”, “Ispravljači”, “Prijemnici i predajnici”, “Svetlo i muzika”, “Kontroleri i tajmeri”, “Instrumenti”,  “Kompleti sa mikrokontrolerima”, “Razno” i “Kompleti u SMD tehnici”.

Pre svakog poglavlja, naći ćete jedan mali uvod vezan baš za tu grupu kompleta delova, sa osnovnim podacima i karakteristikama.

Na kraju knjige, kao što smo pomenuli, nalaze se poglavlja sa “Kompletima u SMD tehnici”. Pre njih ćete naći i uvod pomoću koga ćete naučiti kako da zalemite elektronsku komponentu u SMD tehnici, kako da ih raspoznajete i uopšte, kako da savladate ovu novu tehnologiju.

Ukoliko ste istinski zaljubljenik u elektroniku, ova knjiga će Vam pomoći da kroz praktične primere u kompletima delova obogatite i unapredite svoja znanja vezana za ovu oblast.

Gde kupiti:
Knjigu možete nabaviti u knjižarama po ceni od 1300 dinara ili preko ovog sajta.
Kupci iz unutrašnjosti je mogu naručiti po ceni od 1550 dinara, sa uračunatim troškovima pakovanja i PTT-a. Plaćanje pouzećem, poštaru kada Vam donese knjigu.

Popularno

RK 4017 Plivajuće svetlo sa LE diodama
1.008,06 din (1-9 kom)
1.008,06 din (10-99 kom)
1.008,06 din (>100 kom)
 
RK 9000 Programator PICkit 2 Clone
2.763,16 din (1-9 kom)
2.763,16 din (10-99 kom)
2.763,16 din (>100 kom)
Trenutno nema na lageru
 
RK 7057 Audio pojačavač, STEREO, Hi-Fi, 2X5W
965,93 din (1-99 kom)
965,93 din (100-499 kom)
965,93 din (>500 kom)
 
Arduino Compatible Due R3, AT91SAM3X8EA
9.471,50 din (1-9 kom)
8.524,36 din (10-99 kom)
6.630,05 din (>100 kom)